De stad Soest staat voor een belangrijke beslissing met betrekking tot afvalbeheer, met een potentieel einde aan de bekende oranje deksel kliko's in zicht. Wethouder Aukje Treep heeft de gemeenteraad drie scenario's voorgelegd, waarbij stoppen met Pmd-inzamelingen een optie is.
Als Soest voor nascheiding kiest, zal het pmd-afval niet langer apart ingezameld worden maar achteraf gesorteerd door vuilinzamelaars. Dit voorstel plaatst Soest in de voorhoede, met mogelijke implementatie in specifieke gebieden zoals hoogbouw, terwijl elders traditionele afvalscheiding behouden kan blijven.
Alternatief scenario omvat gedifferentieerde tarieven (Diftar) waarbij inwoners beloond worden voor minder restafval en betere afvalscheiding. Echter, een potentiële uitdaging is het risico op illegale afvaldumping.
Het derde scenario behelst het stimuleren van verminderde afvalproductie en verbeterde pmd-scheiding binnen het bestaande systeem, met strengere handhaving en mogelijke boetes voor overtreders.
Met een alarmerende 73% aan recyclebaar materiaal in het restafval, waaronder aanzienlijke hoeveelheden pmd, groente- fruit- en tuinafval, oud papier en glas, is een herziening in afvalbeheer cruciaal. Nascheiding biedt een kans om herbruikbaar afval efficiënt te scheiden, waardoor de gemeente aanzienlijk kan besparen op verbrandingskosten.
De discussie in Soest over afvalbeheer is in volle gang, waarbij duurzaamheid en efficiëntie centraal staan. De keuze die de stad maakt, zal niet alleen gevolgen hebben voor de inwoners, maar ook een voorbeeld stellen voor andere gemeenten in de regio.