Spoedambulances in Soest: Een Analyse van Wachttijden en Noodhulp

14 mrt , 4:31 Nieuws
image 16 674486d65667a

Spoedambulances in Soest: Een Analyse van Wachttijden en Noodhulp

Uit recente gegevens blijkt dat de wachttijden voor spoedambulances in Soest onder de loep liggen. In 2023 bleek dat één op de elf ambulances er langer dan een kwartier over deed om ter plaatse te komen, terwijl de gemiddelde wachttijd 11 minuten en 11 seconden bedroeg voor spoedpatiënten.

Landelijke Normen en Vergelijkingen

Volgens de landelijke norm moet 95 procent van de ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten arriveren. Dit betekent dat een op de twintig ambulances meer tijd mag nemen. In vergelijking met andere gemeenten is de wachttijd in Soest aanzienlijk verbeterd, met een daling van gemiddeld 12 minuten en 1 seconde in 2019 naar 11 minuten en 11 seconden in 2023.

Variatie binnen de Gemeente

Opvallend is het vastgestelde verschil binnen de gemeente Soest zelf. In postcodegebied 3768 staat een ambulance gemiddeld na 10 minuten en 5 seconden voor de deur, terwijl het in postcodegebied 3763 gemiddeld 12 minuten en 14 seconden duurt voordat hulp arriveert.

Zorgen en Erkenning

De zorgminister erkent de zorgen van inwoners in regio's waar ambulances mogelijk te laat komen en heeft toegezegd te streven naar structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten. Branchevereniging AZN benadrukt echter dat de snelheid waarmee een ambulance arriveert niet de enige factor is die de kwaliteit van spoedzorg bepaalt.

Politie Respons in Spoedgevallen

Vergelijkbaar met de ambulancediensten zijn ook de responspercentages van de politie in Soest onderzocht. Terwijl de politie in 91 procent van de spoedgevallen binnen vijftien minuten aanwezig was in 2021, liep dit percentage terug naar 89 procent in 2023. Personeelstekort en een toename van spoedmeldingen worden als mogelijke oorzaken genoemd.

De vergelijking met vijftien soortgelijke gemeenten onthult dat in meer dan 300 gemeenten de norm van politieaankomsten binnen een kwartier niet wordt gehaald vanwege verschillende factoren, waaronder de prioritering van noodhulp.

Het is cruciaal om dergelijke inzichten te gebruiken om de kwaliteit en efficiëntie van spoedhulpdiensten te verbeteren, en zo het welzijn en de veiligheid van burgers te waarborgen.