De politie heeft vorig jaar in Soest zestig weggebruikers aangehouden omdat ze onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur waren gekropen, of omdat ze zich weigerden te laten testen. Dit aantal is het laagste sinds 2017, toen er 36 aanhoudingen waren.
Uit onderzoek van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat driekwart van alle Nederlanders een zerotolerancebeleid voor alcohol achter het stuur wil. De norm moet volgens de deelnemers aan de enquête van Ipsos I&O naar nul, aangezien jaarlijks 75 tot 140 mensen overlijden door alcoholgebruik in het verkeer en duizenden anderen gewond raken.
Fonds Slachtofferhulp pleit voor een alcoholslot voor veelplegers. Minister Madlener (Infrastructuur) laat momenteel onderzoeken of het alcoholslot weer ingevoerd kan worden na een eerdere stopzetting door de Hoge Raad en de Raad van State.
Overtreders die betrapt worden met alcohol of drugs achter het stuur, of die weigeren zich te laten testen, kunnen verplicht worden om een cursus te volgen bij het CBR. In Utrecht werden afgelopen jaar alleen al 725 mannen en 138 vrouwen op cursus gestuurd na het rijden onder invloed. De jongste deelnemers waren 18 jaar oud, terwijl de oudste tussen de 75 en 84 jaar was.