In verschillende delen van de wereld lijkt de trend van het weren van creatieve expressie zoals cartoonisten en cabaretiers steeds vaker voor te komen. Maar gaat het verbod op artistieke uitingen verder? Het is een angstaanjagende gedachte dat muziek, een universele taal, ook gecensureerd kan worden.
De realiteit van muziekverboden is al voelbaar in landen als Korea, Brunei en Mali. Hier worden specifieke muzikanten en muziekstijlen verbannen, waardoor de artistieke vrijheid zwaar beperkt wordt.
Maar hoe zit het met het Westen? Zelfs hier zien we vergelijkbare trends. Op bepaalde radiostations wordt muziek van iconen als Frank Zappa, Ray Charles en Betty Carter geweerd, om redenen als perversie en controversiële thema's.
Fay Lovsky neemt een duidelijk standpunt in door verschillende nummers, zowel bekend als eigen werk, te analyseren. Vanuit verschillende perspectieven kan muziek als 'fout' bestempeld worden, waardoor zelfs het onschuldige beluisteren van muziek een ethische discussie kan worden.
Fay Lovsky staat bekend om haar onconventionele aanpak. Met solo-optredens waarbij ze gebruik maakt van gitaar, theremin en een zelfgeprogrammeerde robot, brengt ze een verrassende mix van muziek en technologie op het podium. Haar shows zorgen voor een unieke ervaring waarbij een zaag zelfs als muziekinstrument kan dienen.
Tijdens haar optredens brengt Fay Lovsky niet alleen muziek, maar ook confronterende beelden van wat ooit geaccepteerd werd en nu controversieel is, en vice versa. Het publiek verlaat haar shows dan ook vaak met een gevoel van ongemak en reflectie over onze veranderende normen en waarden.
Datum: Donderdag 23 januari
Tijd: 20:15 uur
Locatie: Theater Idea, Willaertstraat 49
Entree: 19,50 euro (CJP/65+ 18,00 euro)