Rijden onder invloed is levensgevaarlijk, voor jezelf en voor anderen. In de gemeente Soest belandden afgelopen jaar een tiental bestuurders in de fout en kregen een boete voor het rijden onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen.
Uit een onderzoek van Independer op basis van politiedata blijkt dat provinciaal, vooral in de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Stichtse Vecht, de politie toesloeg op bestuurders die onder invloed reden. In de gemeente Soest is het aantal bestuurders dat onder invloed de weg op ging iets afgenomen.
In onze gemeente Soest kregen 44 bestuurders een boete voor rijden onder invloed. De gemeente Utrecht was goed voor 957 boetes, gevolgd door Amersfoort met 296 overtredingen en Stichtse Vecht met 190. Kleine gemeenten vertoonden vaak hogere boeteaantallen per inwoner, zoals in Eemnes waar bijna anderhalf keer zoveel boetes werden uitgedeeld.
Rijden onder invloed verlaagt de reactietijd en concentratie, wat gevaar oplevert voor alle weggebruikers. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, benadrukt de grote gevolgen voor zowel verkeersveiligheid als de veroorzaker zelf.
Rijden onder invloed kan leiden tot hoge boetes, schadeclaims en beëindiging van de verzekering. Verzekeraars verhalen de kosten op de veroorzaker, en bij letselschade kunnen deze kosten enorm oplopen.
De zorgelijke ontwikkeling van jongeren onder invloed benadrukt het belang van bewustwording. Kritici wijzen op de noodzaak van verdere daling van rijden onder invloed binnen de gemeente Soest.