Droogte raakt Soest: zorgen om natuur, verzakkingen en funderingen

05 apr , 7:00 Gemeente
istock 1263563360

SOEST – De droogte van de afgelopen weken laat ook in Soest duidelijk zijn sporen na. Door het gebrek aan regen en aanhoudend zonnig weer kampen natuurgebieden, tuinen en de bodemstructuur met uitdroging. De gemeente en lokale natuurorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen, zowel op korte als op lange termijn.

De maand maart was extreem droog, en ook april is tot nu toe nauwelijks nat te noemen. Dat levert in een groene gemeente als Soest directe problemen op. De natuurgebieden rondom de Soester Duinen, het park Vliegbasis Soesterberg en de Birkhovenbossen laten al tekenen van verdroging zien.

Impact op bodem en bebouwing

De langdurige droogte heeft niet alleen gevolgen voor de natuur. In delen van Soest, met name bij oudere woningen met houten paalfunderingen, kan een dalende grondwaterstand leiden tot structurele schade. Houten funderingspalen moeten onder water blijven om niet te gaan rotten. Bij een langdurige droogte kunnen deze palen droog komen te staan en verzwakken.

Ook worden er verzakkingen gemeld op plekken waar de bodem door uitdroging inklinkt. Dit kan leiden tot scheuren in muren, verzakte stoepen of aflopende tuinen.

Natuur en groenvoorziening onder druk

De gemeente merkt op dat bomen, jonge aanplant en grasvelden sneller uitdrogen. Tijdens eerdere droge zomers moest er extra worden geïnvesteerd in bewatering van openbaar groen, en ook dit voorjaar lijkt die inzet nodig. Inwoners wordt gevraagd om jonge bomen in hun straat waar mogelijk zelf van water te voorzien.

“We zien nu al dat de bovenlaag in sommige natuurgebieden stofdroog is,” laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Als er niet snel regen valt, zullen we maatregelen moeten treffen om de schade te beperken.”

Maatregelen in voorbereiding

De gemeente Soest werkt aan een klimaatadaptatieplan waarin ook langdurige droogte is opgenomen. Er wordt gekeken naar manieren om regenwater langer vast te houden in de bodem, onder andere door minder verharding, vergroening van tuinen en betere infiltratie bij bouwprojecten.

Daarnaast wordt samenwerking gezocht met het waterschap en omliggende gemeenten om regionale oplossingen te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van waterbuffers of natuurherstel.

Wat inwoners kunnen doen

Soesters worden opgeroepen om bewust om te gaan met water en bij te dragen aan een groenere leefomgeving. Kleine acties helpen al:

  • Vermijd het betegelen van tuinen; kies voor groen waar mogelijk
  • Gebruik regenwater voor bewatering in de tuin
  • Geef jonge bomen en planten extra water in droge perioden